Fraude detailhandel/ horeca

Het dagelijks werken met geld betekent voor sommige medewerkers een te grote verleiding. In de horeca komt het nogal eens voor dat medewerkers de neiging hebben om zelf te consumeren zonder dat dit ergens wordt genoteerd. Soms gaat het zelfs zover dat ook de vrienden van het personeel worden getrakteerd op eten en drinken. De belangrijkste derving wordt doorgaans veroorzaakt door het structureel buiten de kassa om verkopen van consumpties en onterechte retouraanslag.

Aanwijzingen voor onregelmatigheden kunnen zijn

  • Voorraadverschillen
  • Teruglopende omzet
  • Terugslaan van veel consumpties (zie kasoverzicht lijsten)
  • Signalen van medewerkers/gasten
  • Bij tussentijdse kascontrole blijkt een kasoverschot
  • Regelmatig maken van een zgn. ‘X’ slag op de kassa (geeft omzet aan)

 

Opties voor onderzoek

  • Administratief onderzoek
  • Onderzoek met behulp van verborgen camera’s
  • Mystery shoppen

Copyright 2015 Riscon | Realisatie: Webdesignkampioen